• HOME
  • F.A.C.T.S.
  • ARTICLES
  • GOLDEN AGE SF AUTHORS
  • GAMING
  • BIFFF
  • BOOK REVIEWS
  • DVD REVIEWS
  • UFO PROJECT
  • SHORT STORIES (EN)
  • SHORT STORIES (NL)
  • AGENDA
  • NL-TALIGE SF AUTEURS
  • HOME
  • F.A.C.T.S.
  • ARTICLES
  • GOLDEN AGE SF AUTHORS
  • GAMING
  • BIFFF
  • BOOK REVIEWS
  • DVD REVIEWS
  • UFO PROJECT
  • SHORT STORIES (EN)
  • SHORT STORIES (NL)
  • AGENDA
  • NL-TALIGE SF AUTEURS
De deelnemende kunstenaars aan ‘Space Odyssey 2.0’ nemen de bezoeker mee op een reis door de kosmos. Kunstencentrum ‘Z33’ exposeert hun werken in het Hasseltse Begijnhof. Alle werken zijn geïnspireerd door ruimtevaart of ruimtewetenschappen. “De ruimte als ultieme droom en fantasie”, schrijft de catalogus. Vanzelfsprekend verwijzen sommige kunstenaars af en toe naar sciencefiction, echter minder vaak dan ik verwacht had.
                                                
Opera
Française Nelly Ben Hayoun heeft een orkest uit medewerkers van de Nasa Ames Research Center, de Singularity University, het SETI Institute en de International Space University gerekruteerd. Dit ‘International Space Orchestra’ bracht een eenmalige opera ‘Ground Control: An Opera in Space’. SF-auteur Bruce Sterling schreef het libretto. Damon Albam van Blur en anderen componeerden de muziek. De opera werd vorig jaar op George Lucas’ ranch ‘Skywalker’ uitgevoerd. ‘Z33’ sponsorde dit evenement mee.
In Hasselt was de ‘Making Of’ van de opera te zien. Hopelijk krijg ik ooit op een of andere manifestatie de hele opera te zien, al was het maar op video. Life zal wel teveel gevraagd zijn, tenzij misschien op een wereldconventie?
Vliegende en niet-vliegende ruimtetuigen
Vlaams kunstenaar Panamarenko ontwerpt al tientallen jaren vliegende toestellen. ‘Z33’ toont enkele van zijn tekeningen en maquettes. Hoewel, moet je bij Panamarenko niet eerder spreken van Niet Vliegende Schotel? Wanneer je het Begijnhof verlaat, kan je trouwens aan de overkant van de straat in galerij ‘Inter Art Center’ naar een solotentoonstelling van Panamarenko gaan.
Roman Signer liet een modelbouw helikopter over een landkaart van de maan vliegen en projecteert de beelden.
Vader en zoon McCutcheon zijn gepassioneerd door ruimtevaart. Beiden poseren in astronautenpak o de foto’s van vader Brian McCutcheon. Op het einde van de tentoonstelling wacht ‘Seeker’ op de bezoeker. Angelo Vermeulen bouwde dit ruimtestation van karton en piepschuim. Dit is één van de vele DIY (Do It Yourself) projecten. De kunstenaar is gediplomeerd bioloog. Hij maakt zich klaar om als commandant een Marssimulatie van de Nasa te leiden. Op de boekenplank in ‘Seeker’ liggen meerdere genrewerken.
De Franse fotograaf Vincent Fournier reist naar plaatsen waar ruimtevaartgeschiedenis werd en wordt geschreven. Zijn foto’s brengen verslag uit van het Kennedy Space Center, het Gagarin Kosmonauten Trainingscentrum, de ruimtehaven van de ESA in Guyana, de Telescopen in de Atacamawoestijn in Chili en de Mars Desert Research Station in Utah.
De heliumballon ‘Major Tom’ van Edith Dekyndt zweeft in een kamer rond, gestuurd door de toevallige luchtstroom en temperatuurverschillen die er in de zaal voorkomen. Ondertussen horen we de geluiden die indertijd in 1977 op een audioplaat met ‘Voyager 2’ de ruimte werden ingestuurd. Hierop weerklinken dierengeluiden, maar ook een trein en tractor. ‘Voyager 2’ bevindt zich nu buiten ons zonnestelsel.
Een humoristische kijk op ruimtevaart krijgen we van Agnes Meyer-Brandis. Ze grijpt terug naar een oude roman uit 1638 ‘Man on the Moone’. Sommigen beschouwen dit verhaal van Francis Goldwin als de eerste Engelse sciencefiction. De auteur hing de toen nog nieuwe en controversiële kosmologie van Copernicus en Kepler aan. Om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontsnappen, laat hij zijn hoofdpersonage, de Spaanse avonturier Domingo Gonsales, door speciaal getrainde ganzen voorttrekken. Agnes Maeyer-Brandis geeft nu een astronautenopleiding aan ganzen. De vogels worden zo tot het gewenste astronautengedrag geconditioneerd.
Picture
Picture
Picture
Picture
Artistieke impressie van de kwantumwereld
De kosmos wordt traditioneel voorgesteld als een lege ruimte. Natuurkundigen spreken van het vacuüm. De kwantummechanica heeft daar echter een heel andere kijk op. Zelfs het vacuüm heeft volgens de kwantumveldtheorie een zekere energie. Voortdurend verschijnen er in het vacuüm immers spontaan deeltjes en antideeltjes die elkaar weer annihileren. Wie op kwantumschaal naar ons ruimtetijduniversum kijkt, ziet “kwantumschuim”. Hoe moeten we ons dat allemaal voorstellen? Frederik De Wilde probeert de kwantumprocessen die in het vacuüm optreden, te vatten met driedimensionale macro-objecten en video’s.
Ik ga op reis en neem mee
In ‘Life On Earth – Souvenirs’ stapt Filip Van Dingenen in de voetsporen van David Attenborough. De Britse natuurvorser vertelt in een van zijn documentaires, ‘Life On Earth’ over de beide Voyagermissies. Zoals reeds gezegd bevindt er zich aan boord van beide toestellen een schijf met informatie en geluid over onze aarde en het leven op onze aarde.
 Van Dingenen interviewde enkele bevriende kunstenaars: ‘Wat zou jij de ruimte insturen om het leven op aarde te representeren?’ Zijn correspondenten noteerden hun ideeën op een blad en vulden dit aan met een tekening waarin ze zichzelf in de wereld plaatsen.
Zelf noteerde Filip Van Dingenen:

  • Myself & my girlfriend
  • Good and evil in human
  • Stupidity of the human
  • Dolphin as it is a very social species and introduces play in its behavior, it’s the ideal candidate to make contact with other species.
  • Artificial star that acts like a space ship that goes to non goldilocks zones to create a goldilocks zone

Nog meer huiswerk ligt er in de kinderruimte. De kamer is een laboratorium van piepschuim. Op tafel ligt er een tekening van het ruimteschip uit ‘2001: A Space Odyssey’. De jongere bezoekers krijgen de opdracht om een uitbreiding voor het ruimtestation te bedenken.
Wie speelt er mee? Mail je voorstellen maar naar
sfcafeleuven@gmail.com.

Space Odyssey 1.0
Op deze tentoonstelling mag de film van Stanley Kubrick niet ontbreken. De Limburgse arthouse cinema ‘Cinema Zebra’ bracht dan ook ‘2001: A Space Odyssey’. ‘Silent Running’ van Douglas Trumbull en ‘Moon’ van Ducan Jones – zoon van David Bowie - staan in april en mei op het programma.
Picture
Picture
Picture
Picture
Tussen wetenschap en kunst
‘Space Odyssey 2.0’ is geen sciencefictiontentoonstelling, wel een tentoonstelling die ruimtewetenschappen met kunst verbindt. Fans die SF verwachten, blijven wat op hun honger. Maar zijn de meeste SF-fans ook niet geïnteresseerd in ruimtevaart? Het doelpubliek van deze tentoonstelling is de kunstliefhebber met oog voor wetenschappen. En voor hen is ‘Space Odyssey 2.0’ een meer dan geslaagde oefening.

SPACE ODYSSEY 2.0
17 februari tot 19 mei 2013
Z33, Zuivelmarkt 33, Hasselt

PANAMARENKO
Inter Art Center, Zuivelmarkt 50B, Hasselt

Meer info:
www.z33.be
www.zebracinema.be
www.interartcenter.be/info

FRANK BECKERS

    LEAVE YOUR MESSAGE HERE...

Submit
MORE OUT OF THIS WORLD

F.A.C.T.S.
Conventions
Preview New English Books
Short Stories
Contact
Some Cerberus Covers
Covers old sf magazines
Fanclubs in Belgium
My All-time Favourite SF-movies
Redactie
Agenda
Foto-album
Universal Library
Vlaamse auteurs
INTERESTING SITES

Anima
BIFFF
FACTS
Offscreen
BUTT
Razor Reel
Europe SF
SF-Boeken
SF-Series
SF-Terra
Mission Log
1701 Nzws
Trek Tuesday
PARTNERS

WPG
VBK
Kramat
Lannoo
Zeno Pictures
Paradiso Films
Universal Pictures
Paramount Pictures
Tinseltown
Bruna Uitgever
Boekerij
FOREIGN BOOK PUBLISHERS

Baen Books
Penguin / DAW Books
Harper Voyagers Books
Bloomsbury UK
HarperCollins
Random House USA
Doubleday
Simon And Schuster
Penguin UK
Pan MacMillan
Arkham House
Solaris Books
Orbit Books
Transworld Books

ALl rights reserved    I    about us    I    copyright regulations ©